Hieronder volgt een lijstje van (deels) afgeronde projecten:

I:          Project Auke & Bondgenoten in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven te Den Haag

II:        Ondersteuning Museum Belvédère bij aankoop belangrijk werk van Willem van Althuis

III:       Financiële bijdrage aan Festival Oranjewoud

Toelichting Project I:

In samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven is een aantal scholen aan de Elfstedenroute benaderd voor een boekenestaffette waarin leerlingen uit Groep 8 per Elfstedenstad een hoofdstuk hebben geschreven over de belevenissen van Auke, een olympisch schaatskampioen, die door zijn taalachterstand grote problemen moest overwinnen tijdens de Elfstedentocht. De verhalen zijn gebundeld en in een feestelijke bijeenkomst door 300 kinderen en leerkrachten in Museum Belvédère (als 12e stempelpost) aangeboden aan H.K.H. Prinses Laurentien, de Commissaris van de Koning en de Voorzitter van de Vereniging Friese Elfsteden.

Onderdeel van dit project was eveneens het benaderen van de Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Sud-West Fryslân, Gemeente Heerenveen en groot aantal instellingen en bedrijven om als Bondgenootschap mensen met een taalachterstand te bewegen taalcurssussen te volgen en zo hun taalgebruik te verbeteren en deelname aan de samenleving te vergemakkelijken.

Toelichting Project II:

In samenwerking met Museum Belvédère is een succesvolle crowdfunding actie opgezet voor de aankoop van “Het Bruggetje” van Willem van Althuis. Friezen van binnen en buiten de provincie hebben een wezenlijk deel bijgedragen aan de aanschaf van dit kunstwerk.

Toelichting Project III:

In het mooie Oranjewoud vindt jaarlijks een fantastisch festival plaats. Het is een pareltje. De muziek, concertlocaties en organisatie zijn van wereldniveau. Een aantal Friezen om utens deelt dit en stelt ieder jaar een geldbedrag ter beschikking. Daarnaast nodigen zij mensen uit heel Nederland uit om het Festival bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Friezen-om-Utens wil het Oranjewoud Festival graag ondersteunen als onderdeel van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 maar ook tot ver daarna.