€ 1.100,00 gedoneerd van € 2.500,00 doel

U kunt dit project steunen tot 03/11/2019

Meer informatie vindt u op de website van dit project: http://www.kamermuziekfestivalfraneker.nl

Projectomschrijving KamermuziekFestival Franeker

Van 28 oktober t/m 3 november 2019 vindt de eerste editie van het KamermuziekFestival Franeker plaats. Een gloednieuw muziekevenement op diverse historische locaties in Franeker, waarbij de focus gericht is op jong talent. Het festival staat onder artistieke leiding van de bekende, uit Franeker afkomstige celliste Dana de Vries.

De concerten worden verzorgd door zowel Friese, Nederlandse als buitenlandse muzikale talenten die een divers repertoire ten gehore brengen: werken van grote meesters als Mozart, Schubert en Schumann, maar ook van de Friese componist Paulus Folkertsma (1901–1972). Componist Peter Kooreman schreef speciaal voor dit festival een compositie die dan haar wereldpremière zal beleven.

Naast de concerten vinden ook andere activiteiten plaats: een muzikale rondleiding door het Planetarium, een workshop met Hendrik Woldring, vooraanstaand bouwer van (alt)violen en cello’s, een publiekscollege van de Academie van Franeker door prof. Henkjan Honing (Universiteit van Amsterdam) over muziek en het brein, een openbare repetitie waar u kunt zien en horen hoe musici een stuk onder de knie krijgen, een ‘meet and greet’ met componist Peter Kooreman, en nog veel meer.

De concerten en activiteiten vinden plaats in De Koornbeurs, het Coopmanshûs, Museum Martena, het Planetarium, de Mouterij en de Martinikerk. Behalve de openbare activiteiten worden er ook speciale, besloten voorstellingen gegeven op basisschool De Toermalijn en in verzorgingshuis Saxenoord.

Artistiek leider van het festival is de celliste Dana de Vries (1993). Dana begon haar studie in Leeuwarden bij Jirka Prchal en studeerde cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium Groningen. Daarna vervolgde ze haar studie in achtereenvolgend Parijs en Leipzig. Als soliste trad Dana onder andere op met het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Jeugd Orkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. Op haar 18e maakte zij haar debuut in Carnegie Hall in New York. Tussen 2014–2018 was Dana plaatsvervangend aanvoerder van het Jeugdorkest van de Europese Unie. Afgelopen jaar speelde ze in het orkest van het Teatro la Fenice in Venetië. Bij de Amsterdamse Cello Biennale, de Avond van de Jonge Musicus, het Prinses Christina Concours, het Haydn Muziek Festival en de Stichting Jong Muziektalent Nederland won Dana diverse prijzen. In 2017 ontving Dana het zilveren viooltje voor uitzonderlijk talent in het noorden van Nederland.

Juist in haar geboorteplaats wil Dana een festival organiseren met andere professionele en zeer getalenteerde musici. Ze brengt daarmee haar Nederlandse, Duitse, Italiaanse, Engelse en Franse ervaringen en die van haar (inter)nationale gasten mee terug tot in de Franeker kamers. Ze ligt daarmee niet alleen in de trend van topmusici die een eigen festival organiseren. Ze versterkt ook de nog jonge trend van Friese musici en kunstenaars die hun kunst en belevingswereld mee terug brengen naar hun geboortegrond.

Alle donaties zijn van harte welkom. Voor donaties kunt u contact opnemen met Harrie de Vries, productieleider (h.a.de.vries@pl.hanze.nl; tel. 06-21804134). Zie ook www.kamermuziekfestivalfraneker.nl